Dzisiaj przeniesiemy się w kulinarne zakątki Szwecji, odkrywając smaki karnawałowego rytuału w rodzaju nieco odmiennym niż w Polsce. Jeśli myślicie, że karnawał to tylko pączki, to Szwedzi mają dla was niespodziankę – semlę. To mała maślana bułeczka, wypełniona bitą śmietaną i marcepanem, która jest absolutną kwintesencją karnawałowego smaku na północy Europy.
W dzisiejszym wpisie i filmiku przyjrzymy się z bliska przepisowi na semlę. Link do filmu – https://www.youtube.com/watch?v=uOsO8Pr4s28.
Link do oryginalnego przepisu: https://www.kungsornen.se/recept/klassiska-semlor/
Przepis Semla
Ingredienser
16 stycken semlor
Bullar
100 g smält smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
4 msk strösocker
1 krm salt
1 tsk hel kardemumma
7-8 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
½ dl grädde eller mjölk
1 påse mandelspån eller mandelflisor
3 dl vispgrädde
1 ägg + 1 msk vatten till pensling
Florsocker till garnering
Składniki
16 bułeczek
Bułeczki
- 100 g roztopionego masła
- 2 ½ dl mleka
- 25 g drożdży
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta
- 1 łyżeczka kardamonu
- 7-8 dl mąki pszennej
Nadzienie
- 200 g pasty migdałowej
- ½ dl śmietany lub mleka
- 1 torebka wiórków migdałowych lub chipsów migdałowych
- 3 dl bitej śmietany
- 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania
- cukier puder do dekoracji
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken och värm till det blir fingervarmt, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan socker och salt.
- Stöt kardemumman i en mortel och blanda i degspadet. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand eller i en degblandare tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
- Stjälp ut degen på ett bakbord och dela den i 16 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle genom att röra handen i en cirkelrörelse med degen lätt tryckt mot bakbordet. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget tillsammans med vattnet med en gaffel. Pensla varje bulle med äggblandningen.
- Grädda i ca 6-8 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
- Riv mandelmassan och blanda med grädde eller mjölk.
- Rosta mandelspån eller mandelflisor i en torr stekpanna tills de får lite färg. Låt svalna och blanda samman med mandelmassan. Tillsätt eventuellt någon droppe bittermandelolja för djupare mandelsmak.
- Vispa grädden.
- Gräv ur lite av inkråmet i varje semla. Blanda med mandelmassan. Fyll sedan varje semla med mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker och servera!
1.Roztopić masło w rondelku z mlekiem i podgrzewać, aż osiągnie temperaturę 37 stopni Celsjusza. - Drożdże pokruszyć do miski, zalać mlekiem i wymieszać. Następnie dodać cukier i sól.
- Rozetrzeć kardamon w moździerzu i tłuczku i wymieszać z ciastem. Następnie dodawać po trochu mąki i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie gładkie i będzie odstawać od brzegów miski.
- Pozostawić ciasto do wyrośnięcia pod blachą do pieczenia na około 40 minut.
- Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia i podziel je na 16 równych części. Rozwałkuj każdy kawałek na okrągłą bułeczkę, przesuwając dłoń ruchem okrężnym z ciastem lekko dociśniętym do deski. Umieść bułeczki na arkuszu papieru do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką na około 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Za pomocą widelca roztrzepać jajko z wodą. Posmaruj każdą bułeczkę mieszanką jajeczną.
- Piec przez około 6-8 minut lub do momentu, gdy bułeczki nabiorą ładnego koloru.
- Zetrzeć masę migdałową na tarce i wymieszać ze śmietaną lub mlekiem.
- Podprażyć wiórki migdałowe na suchej patelni, aż lekko się zabarwią. Pozostawić do ostygnięcia i wymieszać z masą migdałową. Dodaj kilka kropli olejku z gorzkich migdałów, aby uzyskać głębszy migdałowy smak.
- Ubić śmietanę.
- Z każdej semli wydrążyć trochę okruchów. Wymieszać z pastą migdałową. Następnie wypełnić każdą semlę masą migdałową i śmietaną. Posypać cukrem pudrem i podawać!
Słówka z przepisu Semla
Mortel – moździerz
Deg – ciasto
Jäsa – wyrastać, fermentować
Bakduk – ścierka kuchenna
Bakplåtspapper – papier do pieczenia
Vispa – ubijać
Pensla – pędzić
Grädda – piec
Mandelmassa – masa migdałowa
Rosta – prażyć
Svalna – ostygnąć
Blanda samman – wymieszać razem
Gräva ur – wydrążyć
Inkråm – środek
Pudra över – posypać na wierzch
Zakończenie
Sprawdź ofertę naszych kursów na język szwedzki – https://dalarna.pl/ceny-kursow/ oraz inne nasze wpisy – https://dalarna.pl/category/materialy-do-nauki/.