Pieczenie Świątecznych Pierniczków po Szwedzku: Pepparkakor

Gdy świąteczny czas nadejdzie, nasze domy wypełniają się zapachem cynamonu i goździków. W Szwecji istnieje tradycja pieczenia pierniczków, zwanych pepparkakor, która jest nieodłącznym elementem świątecznych przygotowań. Dzisiaj zapraszam Was, abyśmy razem odkryli, jak upiec te wyjątkowe słodkości według szwedzkiego przepisu.

Składniki do Pepparkakor

Ingredienser
????2 1/2 dl brun farin
????3/4 dl ljus sirap
????3/4 dl vatten
????150 g smör eller margarin
????1 msk malen kanel
????1 msk malen ingefära
????1 tsk malna kryddnejlikor [AK1] (
????ca 6 dl vetemjöl (+ extra till utbakning, 6 dl motsvarar ca 360 g)
????1 1/2 tsk bikarbonat

Składniki ????2 1/2 dl brązowego cukru
????3/4 dl jasnego syropu
????3/4 dl wody
????150 g masła lub margaryny
????1 łyżka mielonego cynamonu
????1 łyżka mielonego imbiru
????1 łyżeczka mielonych goździków
????około 6 dl mąki pszennej (+ dodatkowa do pieczenia, 6 dl odpowiada około 360 g) ????1 1/2 łyżeczki sody

Instrukcje do zrobienia Pepparkakor

Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.

Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.

Låt massan kallna utan omrörning.

Rör i bikarbonaten och mjölet.

Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.

Sätt ugnen på 175°C.

Arbeta degen smidig på mjölat bord. Baka en provkaka för att se om degen håller måttet, om kakan flyter så arbeta in lite mer mjöl i degen.

Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.

Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.
Wymieszać brązowy cukier, syrop i wodę w rondlu i doprowadzić do wrzenia.

Dodać tłuszcz do gotowania i pozwolić mu się stopić. Dodać przyprawy.

Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia bez mieszania.
Dodać sodę i mąkę.

Zawinąć ciasto w folię spożywczą. Pozostawić w lodówce do następnego dnia.

Rozgrzać piekarnik do 175°C.

Wyrobić ciasto na posypanej mąką stolnicy. Upiecz próbny placek, aby sprawdzić, czy ciasto się trzyma, jeśli ciasto jest płynne, dodaj trochę więcej mąki do ciasta.

Rozwałkuj cienko ciasto i wytnij ciastka za pomocą miarek. Umieść je na natłuszczonej blasze lub papierze do pieczenia. Piec ciastka w środkowej części piekarnika w temperaturze 175°C przez 6-8 minut.

Ostudzić ciastka na blasze. Przechowywać w słoiku w temperaturze pokojowej lub w zamrażarce.

Zakończenie

Szwedzkie przepisy najczęściej używają formy czasownika w trybie rozkazującym (imperativ), które w powyższym tekście są pogrubione. Pamiętajcie, aby nie nadużywać tych form, kiedy do kogoś mówicie, bo może być to odebrane jako „niegrzeczne”. Formy imperativ są zarezerwowane tylko do wydawania instrukcji, albo kiedy faktycznie chcemy komuś coś rozkazać.

Więcej przepisów oraz materiałów do nauki znajdziecie na naszym blogu https://dalarna.pl/category/materialy-do-nauki/ oraz na anszym kanale YouTube https://www.youtube.com/channel/UC3QRoq-8abLnnvJn9ZpHipg.

Udostepnij na:
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Najnowsze wpisy

Scroll to Top