Semla – przepis po szwedzku w 2024

Semla Przepis

Dzisiaj przeniesiemy się w kulinarne zakątki Szwecji, odkrywając smaki karnawałowego rytuału w rodzaju nieco odmiennym niż w Polsce. Jeśli myślicie, że karnawał to tylko pączki, to Szwedzi mają dla was niespodziankę – semlę. To mała maślana bułeczka, wypełniona bitą śmietaną i marcepanem, która jest absolutną kwintesencją karnawałowego smaku na północy Europy.

W dzisiejszym wpisie i filmiku przyjrzymy się z bliska przepisowi na semlę. Link do filmu – https://www.youtube.com/watch?v=uOsO8Pr4s28.
Link do oryginalnego przepisu: https://www.kungsornen.se/recept/klassiska-semlor/

Przepis Semla

Ingredienser
16 stycken semlor
Bullar
100 g smält smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
4 msk strösocker
1 krm salt
1 tsk hel kardemumma
7-8 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
½ dl grädde eller mjölk
1 påse mandelspån eller mandelflisor
3 dl vispgrädde

1 ägg + 1 msk vatten till pensling
Florsocker till garnering
Składniki

16 bułeczek

Bułeczki

  • 100 g roztopionego masła
  • 2 ½ dl mleka
  • 25 g drożdży
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 7-8 dl mąki pszennej

Nadzienie

  • 200 g pasty migdałowej
  • ½ dl śmietany lub mleka
  • 1 torebka wiórków migdałowych lub chipsów migdałowych
  • 3 dl bitej śmietany
  • 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania
  • cukier puder do dekoracji
  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken och värm till det blir fingervarmt, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan socker och salt.
  3. Stöt kardemumman i en mortel och blanda i degspadet. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand eller i en degblandare tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter.
  4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  5. Stjälp ut degen på ett bakbord och dela den i 16 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle genom att röra handen i en cirkelrörelse med degen lätt tryckt mot bakbordet. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget tillsammans med vattnet med en gaffel. Pensla varje bulle med äggblandningen.
  7. Grädda i ca 6-8 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
  8. Riv mandelmassan och blanda med grädde eller mjölk.
  9. Rosta mandelspån eller mandelflisor i en torr stekpanna tills de får lite färg. Låt svalna och blanda samman med mandelmassan. Tillsätt eventuellt någon droppe bittermandelolja för djupare mandelsmak.
  10. Vispa grädden.
  11. Gräv ur lite av inkråmet i varje semla. Blanda med mandelmassan. Fyll sedan varje semla med mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker och servera!
    1.Roztopić masło w rondelku z mlekiem i podgrzewać, aż osiągnie temperaturę 37 stopni Celsjusza.
  12. Drożdże pokruszyć do miski, zalać mlekiem i wymieszać. Następnie dodać cukier i sól.
  13. Rozetrzeć kardamon w moździerzu i tłuczku i wymieszać z ciastem. Następnie dodawać po trochu mąki i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie gładkie i będzie odstawać od brzegów miski.
  14. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia pod blachą do pieczenia na około 40 minut.
  15. Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia i podziel je na 16 równych części. Rozwałkuj każdy kawałek na okrągłą bułeczkę, przesuwając dłoń ruchem okrężnym z ciastem lekko dociśniętym do deski. Umieść bułeczki na arkuszu papieru do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką na około 30 minut.
  16. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Za pomocą widelca roztrzepać jajko z wodą. Posmaruj każdą bułeczkę mieszanką jajeczną.
  17. Piec przez około 6-8 minut lub do momentu, gdy bułeczki nabiorą ładnego koloru.
  18. Zetrzeć masę migdałową na tarce i wymieszać ze śmietaną lub mlekiem.
  19. Podprażyć wiórki migdałowe na suchej patelni, aż lekko się zabarwią. Pozostawić do ostygnięcia i wymieszać z masą migdałową. Dodaj kilka kropli olejku z gorzkich migdałów, aby uzyskać głębszy migdałowy smak.
  20. Ubić śmietanę.
  21. Z każdej semli wydrążyć trochę okruchów. Wymieszać z pastą migdałową. Następnie wypełnić każdą semlę masą migdałową i śmietaną. Posypać cukrem pudrem i podawać!

Słówka z przepisu Semla

Mortel – moździerz
Deg – ciasto
Jäsa – wyrastać, fermentować
Bakduk – ścierka kuchenna
Bakplåtspapper – papier do pieczenia
Vispa – ubijać
Pensla – pędzić
Grädda – piec
Mandelmassa – masa migdałowa
Rosta – prażyć
Svalna – ostygnąć
Blanda samman – wymieszać razem
Gräva ur – wydrążyć
Inkråm – środek
Pudra över – posypać na wierzch

Semla Przepis

Zakończenie

Sprawdź ofertę naszych kursów na język szwedzki – https://dalarna.pl/ceny-kursow/ oraz inne nasze wpisy – https://dalarna.pl/category/materialy-do-nauki/.

Udostepnij na:
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Najnowsze wpisy

Scroll to Top