Na wielkanocnym stole

Kto z Was na dźwięk słowa \”święta\” myśli \”jedzenie\”? Jeśli jesteś jedną z takich osób – dobrze trafiłaś/eś. W tym tekście przyjrzymy się, co można znaleźć na wielkanocnym stole.

Ale żeby nie było zbyt prosto, dołączę Wam też coś, nad czym będziecie mogli popracować językowo – przepisy, podcasty, wywiady, artykuły, filmiki o jedzeniu na wielkanocnym stole w Szwecji.

Na wielkanocnym stole – tradycyjne potrawy szwedzkie (i typowe produkty wielkanocne)

? ett påskbord – stół wielkanocny
? en påskmat – jedzenie wielkanocne
? en sill – śledź
? inlagd sill – marynowany śledź
? en lax – łosoś
? en gravlax – \”pochowany\” łosoś, zobacz mój przepis na Facebooku
? en böckling – pikling, wędzony śledź


? Hårdkokta ägg – jajka na twardo
? ägghalvor – dosłownie połówki jajka, ale chodzi o jajka faszerowane, na przykład takie:

\"\"


? en påskskinka – szynka wielkanocna
? ett lamm – jagnięcina
? ett påsklamm – wielkanocna jagnięcina. Zobacz najlepszy przepis:


? en prinskorv, prinskorvar – zobacz, jak wyglądają te \”kiełbaski księcia\”
? potatisgratäng – zapiekanka ziemniaczana
? Janssons frestelse – Pokusa Janssona (ziemniaczana zapiekanka z cebulą, śmietaną, pieprzem, często też z sardelą czy szprotką). Pokusę jada się na każde święta!

Zawsze najlepszy na wielkanocny stół będzie…

? ett godis – słodycz, smakołyk
? en marsipan – marcepan
? en påsktårta – tort wielkanocny

\"Na
Zobacz przepis

? Påskmust – napój, wiosenny odpowiednik bożonarodzeniowego Julmust

? Påsköl – wielkanocne piwo

Udostepnij na:
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Najnowsze wpisy

Scroll to Top