Kto z Was na dźwięk słowa \”święta\” myśli \”jedzenie\”? Jeśli jesteś jedną z takich osób – dobrze trafiłaś/eś. W tym tekście przyjrzymy się, co można znaleźć na wielkanocnym stole.
Ale żeby nie było zbyt prosto, dołączę Wam też coś, nad czym będziecie mogli popracować językowo – przepisy, podcasty, wywiady, artykuły, filmiki o jedzeniu na wielkanocnym stole w Szwecji.
Na wielkanocnym stole – tradycyjne potrawy szwedzkie (i typowe produkty wielkanocne)
🐣 ett påskbord – stół wielkanocny
🥚 en påskmat – jedzenie wielkanocne
🐣 en sill – śledź
🥚 inlagd sill – marynowany śledź
🐣 en lax – łosoś
🥚 en gravlax – \”pochowany\” łosoś, zobacz mój przepis na Facebooku
🐣 en böckling – pikling, wędzony śledź
🥚 Hårdkokta ägg – jajka na twardo
🐣 ägghalvor – dosłownie połówki jajka, ale chodzi o jajka faszerowane, na przykład takie:
🥚 en påskskinka – szynka wielkanocna
🐣 ett lamm – jagnięcina
🥚 ett påsklamm – wielkanocna jagnięcina. Zobacz najlepszy przepis:
🥚 en prinskorv, prinskorvar – zobacz, jak wyglądają te \”kiełbaski księcia\”
🐣 potatisgratäng – zapiekanka ziemniaczana
🥚 Janssons frestelse – Pokusa Janssona (ziemniaczana zapiekanka z cebulą, śmietaną, pieprzem, często też z sardelą czy szprotką). Pokusę jada się na każde święta!
Zawsze najlepszy na wielkanocny stół będzie…
🐣 ett godis – słodycz, smakołyk
🥚 en marsipan – marcepan
🐣 en påsktårta – tort wielkanocny
🥚 Påskmust – napój, wiosenny odpowiednik bożonarodzeniowego Julmust
🐣 Påsköl – wielkanocne piwo